Prihlásiť \/ 
x
alebo
x
x
Registrovať \/ 
x

alebo

Vhodné nadmerky pre správny výber obuvi

Mnohokrát sa na nás obraciate s otázkou akú veľkosť topánky najlepšie zvoliť pri danej dĺžke nožičky. V tomto článku to teda zosumarizujeme, pretože pri každom druhy obuvi je odporúčaný iný nadmerok. Konečná voľba je ale vždy na Vás. Tento článok Vás môže iba trošku usmerniť.

Čo je to nadmerok?

 Je to voľný priestor, ktorý sa nachádza medzi palcom a špicou topánky. Tento priestor by nemal byť príliš veľký – nožička môže v topánke „plávať“, ale zase ani príliš malý – nožička rýchlo dorastie a topánka môže tlačiť, prípadne bude palček neprirodzene skrčený, čo určite nepodporí zdravý vývoj nohy.  

Meranie nožičky

Na to, aby sme mohli pri výbere vhodnej veľkosti riešiť nadmerok, potrebujeme najprv poznať dĺžku nožičky. Na našej stránke nájdete podrobný návod ako zmerať nožičku. Preto to tu nebudeme dopodrobna rozoberať a len si uvedieme pár pravidiel.

  • meriame vždy naboso alebo v tenkých ponožkách
  • noha musí byť položená na zemi a je dôležité, aby sa pri meraní stálo
  • meriame vždy obidve nohy, pretože ich veľkosti sa môžu líšiť

Výber vhodnej veľkosti

Nohu máme zmeranú, teraz potrebujeme poznať dĺžku topánok, o ktoré máte záujem. Na našej stránke nájdete pod popisom jednotlivých topánok aj tabuľku buď s vnútornou dĺžkou topánok alebo s dĺžkou stielky. POZOR! Toto je potrebné rozlišovať, pretože vnútorná dĺžka topánok je väčšia ako dĺžka stielky.

Všeobecne sa nadmerok odporúča vo veľkosti 0,8 – 1,2 cm. U nás na predajni máme odsledované, že je  to skôr škála od 0,5 – 1,5cm v závislosti od druhu obuvi. Preto si odporúčané nadmerky prakticky rozdelíme podľa druhu topánok, ktoré na našom e-shope nájdete.

Ortopedické rehabilitačné sandále

V prípade tejto obuvi sa nám osvedčil nadmerok 0,5 cm. Je tomu tak, kvôli tomu, že tieto topánky majú špeciálne tvarovanú stielku, ktorá má podporiť správny vývoj klenby. Pokiaľ noha nebude správne nasadať na tieto výklenky, môže to urobiť viac škody ako osohu. POZOR! Ortopedické rehabilitačné sandále sa veľkostne môžu líšiť až od 2 čísla oproti bežnej obuvi.

Papučky

Ideálny je nadmerok 1 cm. V prípade papučiek sa, ale nemusíte trápiť s dopočítavaním nadmerku, ten je už prirátaný rámci veľkostnej tabuľky. Dlhší nadmerok môže byť problematický, nakoľko môže dieťa pri chôdzi zakopávať o špičku.

Celoročná obuv

Pri tomto type obuvi, 1 cm navyše nič nepokazíte.  Odporúčame zvážiť obdobie, kedy sa topánky kupujú. Pri prechode z jesene do zimy je predpoklad, že dieťaťu začnete dávať hrubšie ponožky, preto nadmerok môže byť aj o čosi väčší.

Zimná obuv

Vzhľadom k vrstveniu v prípade chladného počasia, odporúčame nadmerok 1,5 cm.

Letná obuv

Aby nožička v sandálikoch aj dobre vyzerala aj sa dobre nosili, odporúčame nadmerok max. 1 cm.

Plátenky

Vzhľadom k tomu, že tieto topánky sú tvorené prevažne z látky, ktorá sa jemne dokáže prispôsobiť rastúcej nožičke, odporúčame nadmerok max. 1 cm

Gumáky

Nadmerok, ktorý je vhodný do tohto typu topánok je v rozmedzí 1 – 1,5 cm, vzhľadom k hrúbke ponožiek. Pri zateplených gumákoch odporúčame nadmerok maximálne 1 cm.

Záver

Tento článok má mať pre Vás odporúčací charakter a konečná voľba je vždy na vás. Dúfame, že sme vám však aspoň trošku pomohli pri výbere správnej veľkosti. V prípade, že máte akékoľvek otázky, neváhajte sa na nás obrátiť a pokúsime sa vám pomôcť.

Topánočky.eu

Komentáre (1)

This comment was minimized by the moderator on the site

Dobrý den chcem kúpiť pre syna papucky raky s voľnou špičkou a po o kreslení nohy na papier ma presnú dĺžku 18 cm a neviem ci zvolit 29 c alebo radsej 29.5. Dakujem za radu Blažeňáková

  Lucia Blažeňaková
K tomuto článku zatiaľ nie sú publikované žiadne komentáre

Komentujte

  1. Pridávate komentár ako hosť. Registrovať or prihlásiť sa do Vášho účtu.
0 Použitých znakov
Prílohy (0 / 3)
Share Your Location

Overenie stránky

Cardpay Tatra banka Overenie legálnosti stránky
Heureka.sk - overené hodnotenie obchodu Topánočky.eu

Kontakt

Fakturačné údaje

JARLU spol. s r.o.
IČO: 50764276
DIČ: 2120467349
IČ DPH: SK2120467349

Sv. Martina 1360/67
013 06 Terchová

Adresa predajne:

A. F. Kollára 229
013 06 Terchová

Kontakty:

info@topanocky.eu
+421 911 953 484

Pracovná doba:

Po - Pia: 8:30 - 17:00

Ponúkané značky topánok a doplnkov

Ponúkame Vám topánky rôznych výrobcov, ktorí sa venujú výrobe ortopedickej obuvi dlhé roky, vďaka čomu budú Vaše nožičky ako v bavlnke. Topánky, ktoré nájdete v našom obchode sú predovšetkým značiek, Protetika, Batz, RAK, Nazo, Peon a Scholl. Okrem toho ponúkame rôzne dojčenské potreby.

Tlakomery-Microlife.sk

Okrem e-shopu Topánočky.eu prevádzkujeme e-shop Tlakomery-Microlife.sk, kde nájdete okrem tlakomerov aj iné produkty značky Microlife ako sú teplomery, inhalátory, vyhrievacie podušky, či iné produkty.

tlakomery microlife.sk

Slovak (Slovenčina)